Piczo

Log in!
Stay Signed In
Do you want to access your site more quickly on this computer? Check this box, and your username and password will be remembered for two weeks. Click logout to turn this off.

Stay Safe
Do not check this box if you are using a public computer. You don't want anyone seeing your personal info or messing with your site.
Ok, I got it
Back To Home Page
PAK"":::GIS::::::
PUNIMI I PROVIMITSe pari shkoni ne START meny pastaj ne PROGRAMS dhe gjeni MapInfo dhe klikoni ne te dhe do te hapet programi ku do te shfaqet dritarja Quick Start dhe aty zgjedhni Open Table dhe pastaj klikoni ne batonin Open... si ne vijim


pastaj shfaqet dritaraja me zgjedh folderin FAJLAT E PROVIMIT , pastaj keni folderin MAPINFO files dhe aty e keni fajlin “kos_poly”   , dhe beni nje duble klik ne “kos_poly” do te shfaqet dritarja sin e vijim


dhe pastaj klikolni batonin per maximalizim ne anen e djath te maperit , dhe pastaj shtypni tastin e djatht dhe klikoni ne View Entire Layer si me lart sigorohuni ne dritaren qe shfaqet qe ne te eshte e shkruar “All Layers” dhe pastaj klikoni ne batonin OK ku do te duket faqja si me posht


pastaj shkoni ne menyn e 8 ne “Map” dhe pastaj ne klikoni ne“Create Thematic Map” dhe ne anen e majt te dritares qe do te shfaqet   zgjedhni “Ranges” dhe pastaj zghedhni “Region Ranges,Solid Green,Dark-Light” pastaj klikoni ne batonin “Next>” dhe shfaqet tjetra dritare dhe prap klikoni “Next>” dhe pastaj prap shfaqet dritarja tjeter si ne vijimklikoni ne batonin “Legend” .Ne rreshtin ku shkruan kos_poly by NUM fshijeni dhe shkruani “KOMUNAT” kurse ne rreshtin e meposhtem “Subtitle” shkruani KOSOVË si ne vijim


dhe pastaj klikoni batonin OK,prap OK dhe do te paraqitet harta tematike dhe legenda e saj si me posht .Verejtje legenda e hartes nuk duket vetem zvogloni maperin ateher do te duket legenda


pastaj klikojm me tastin e djatht ne maper dhe zgjedhim Layer Control dhe vejm nje tikt ne Auto Label ne rreshtin e kos_poly dhe klikojm pastaj ne batonin e Label si me posht


pastaj do te shfaqet dritarja tjeter ku duhet te beni nje tikt ne “Allow Overlapping Text” dhe ne Position klikoni batonin qe te paraqiten emrat ne anen e djatht , dhe sigurohuni te jet si me posht e rregulluar dritarja .pastaj klikoni ne batonin OK , pastaj prap OK dhe do te shfaqen emrat e komunave si me posht


pastaj shkoni ne menyn kruesore dhe hapeni “File” dhe pastaj zgjedhni “Open…” dhe shkoni aty ku e kemi marrur edhe kos_poly e keni edhe fajlin “background” dhe beni nje duble klik ne te , dhe dote krijohet nje siperfaqe me ngjyre te sariht por ju shkoni ne klikoni me tastin e djatht mbi te dhe zgjdhni Layer Control dhe do te hapet dritarja ku pastaj klikoni ne background dhe me posht keni batonin “Down” klikoni ne te dhe pastaj klikoni batonin OK , si me poshtdo te duket pastaj keshtu si me posht


pastaj duhet ta qesim shkallen e hartes dhe shkojm ne menyn kryesore ne Tools dhe klikojm ne “Run MapBasic Program” dhe do te na shfaqet nje dritare si me posht kurse ne qo te zgjedhim SCALEBAR.MBX   dhe bejme nje duble klik ne te si me poshtdo te na shfqen veglat si me posht


pastaj qe ta vendosim shkallen e hartes duhet qe te klikojm ne “Draw Scale Bar” ne veglat e reja qe jan shfaq me heret si me lart qe I kemi shigjetuar me te kuqe pra me saktesisht shikoni me posht


dhe pastaj na formohet nje plus I zi ne vend te shigjetes dhe mund ta levizim kah te dojm , ne rastin ton duhet qe shkallen e hartes ta venodsim ne anen e djatht ne pjesen e poshtme te hartes pra shkojm me maus deri ne at pjes dhe klikojm ateher do te na shfaqet nje dritare si me posht
sigorohuni se jan te dhenat si me lart pra ne “Widh of scale bar” shkruani 60 dhe ne “Widh to Height Ratio” shkruani 30 dhe ne Units selektoni kilometers dhe pastaj klikoni OK dhe do te shfaqet shkalla e hartes si me posht


“Verjtje” mos harroni qe qdo vegel qe perdorni pasi te kryeni punen me te , duhet te zgjedhni veglen Selection ne menyn e veglave Main shikoni ne vijimkjo keshill ju duhet gjat ghith punes keshtu qe nuk perseritet vetem tash duhet ta mbani ndermend pasi qe mund tu komplikohen gjerat gjat punes me program.

pastaj ne duhet ta vendosim edhe shenjen e veriut , qe ta vendosim ate duhet aktivizuar “Cosmetic Layer” . aktivizimin e tij e bejme si me posht , ne pjesen e poshtme te dritares se programit shkruan “Editing:none” dhe ju klikoni ne te pastaj klikni ne Cosmetic Layer si ne vijim ku do te aktivizohen veglat Dravingpastaj ne veglat Drawing marrin Symbol Style dmth klikojm ne te , shikoni me posht
dhe na shfaqet nje dritare kun na pyet se qfar simboli dojm , madhsin dhe ngjyren e tij . Ne rreshtin Font zgjedhni MapInfo Arrows , ne Symbol zgjedhni shenjen e veriut dhe madhesin ja shkruani 36 . shikoni me posht .


pastaj klikoni batonin OK , dhe tani klikoni ne Symbol ne menyn e veglave Drawing e keni te shigjetuar me te kuqe me lart dhe do te formohet nje plus I zi ne vend te kursorit , tani qe ta vendosim shenjen duhet klikuar ne vendin e deshiruar , ne rastin ton duhet te jet shenja ne anen e djath ne pjesen e eperme te hartes dhe do te na shfaqet shenja si me posht

qe te ket harta madhsin e e pershtatshme (per me von kur te formojm layout-in) duhet qe tani tja ndrrojm madhesin . qe tia ndrrojm madhesin hartes duhet te klikojm ne te me tastin e djatht dhe pastaj te zgjedhim “Change View” ku na shfaqet nje dritare dhe ne te ndryshoni vetem “Zoom (Window Width)” dhe shkruani 100 dhe pastaj klikoni OK


do ta shihni se si ndryshohet shkalla e hartes , tani duhet qe secilit emer te   komues tia vejm nga nje shenj ku ne rastin ton duhet tia vejm nga nje rreth me ngjyr te kuqe , qe te vejm shenjen duhet se pari ta percaktojm shenjen , pra shkojm ne Symbol Style (e perserisim proceduren sikur ne shenjen e veriut) dhe shkruani ne dritare te dhenat si jane me posht te paraqitura dhe pastaj klikoni OK


tani ne duhet qe ti vendosim secilit emer te   komunes nga nje rreth te kuq . se pari mos harroni qe te klikoni ne Symbol ne menyn e veglave Drawing dhe pastaj klikoni para secilit emer te komunes nga njeher dhe do te shihni se si do te duket (Verejte disa komuna nuk duken per shkak se e kemi rrit shkallen e hartes por duhet edhe atyre tju vihet nga nje shenj , per ta levizur harten qe te duken edhe ato komunat e padukshme per momentin duhet pedorur veglen Grabber ne menyn e veglave Main (eshte e vizatuar nje dore). Por mos harroni kur ti shenjoni ato komunat ktheni harten ne poziten e meparshme prap me veglen Grabber , ose ne menyra te tjera . dhe pastaj do te duket keshtu
Mos harroni se per qdo gabim ne Cosmetic Layer fshihet me ane te menys 8 kryesore “Map” dhe “Clear Cosmetic Layer” *Verejtej kur ta beni   “Clear Cosmetic Layer” do ti fshini te gjitha shenjat qe I keni vendosur me par gjat punes.Tani do te fillojm me krijimin Layout-it .dmth punes perfundimtare.

Per krijimin e Layout-it duhet qe se pari te shkojm ne menyn e 9 me radhe dmth ne “Window” dhe aty zgjedhim New Layout Window do te na paraqitet nje dritare si ne vijim


pastaj vetem klikoni OK dhe do te kemi :


qe te mos na pengon legenda klikoni mbi te dhe levizni mausin dhe leshoni aty ku nuk ju pengon pasi qe njeher punojm me harten . Siq duket pamja e hartes nuk eshte koplete qe te duket harta tersisht ateher ne duhet qe me maus te klikojm mbi siperfaqen e hartes dhe do te shohim se si do te hijezohet dhe ne njerin qosh te kornizes se hartes klikojm dhe e mbajm te klikuar dhe levizim mausin dhe do te shohim se si rritet siperfaqja e hartes dhe ju vazhdoni deri sa te duket harta tersisht (pra te duket harta si me posht)


tani zvoglojeni madhesin e legendes dhe vendoseni ne pjesen e duhur si me posht , veproni sikur me kornizen e hartes


pastaj duhet krijuar hijen sip.se legendes dmth klikoni mbi sip. e legendes dhe pastaj pa e levizur mausin klikoni me tastin e djatht dhe zgjedhni Create Drop Shadow si me posht


pastaj do te shfaqet nje dritare dhe ju duhet te klikoni ne batonin OK dhe do te krijohet hija e sip.se legendes . hijen e sip.se legendes mund ta ndryshoni formen si te doni duke klikuar ne sip. e hijes dhe sikurse me sip. tjera mund ta zmadhoni tja ndrroni vendin apo tja ndryshoni ngjyren . qe tja ndryshoni ngjyren hijes beni nje duble klik ne sip.e hijes dhe do te hapet nje dritare si me posht dhe pastaj klikoni ne Style


dhe do te shfaqet nje dritare tjeter qe te pyet se qfar ngjyre doni qfar lloji vijash , trashsine vijave etj , kurse ju ne Forenground beni ngjyren e bardh si me posht


pastaj klikoni OK dhe prap OK dhe do te shihni se si hija eshte e bardh tani


tani ne duhet ta bejme vijen e kufizimit te legendes me te trash . shkojm ne menyn e veglave Drawing dhe klikojm ne Region Style
do ten a shfaqet nje dritare si me posht


ju duhet qe ne rreshtin Pattern te jet None , ne Style te jet vij e drejt , ne Color ngjyr e zez dhe ne Pixels caktoni vijen me numer 4 (sigurohuni se te dhenat jan si me lart) dhe pastaj klikoni OK . Tani duhet ta zgjidhni veglen Rectangle shikoni me posht


tani duhet qe ne njerin skaj te kornizes se legendes ta vendosni plusin dhe te klikoni dhe ta levizni te klikuar deri sa te pershtaten vijat qe terhiqen me kornizen e legendes dhe pastaj leshoni do te duket si me posht , shikoni legenden


tani duhet qe ti trashim vijen e kornizes se hartes ate e bejem sikur me kornizen e legendes (me lart qe e beme) vetem se ketu duhet bere trashsine e vijes me numer 3 .dhe do te duket si ne vijim


pastaj ja bejme edhe dy korniza hartes (per te bere keto korniza veproni si me pare) me te njejten trashesi te vijes se kornizes (dmth 3)ku do te duket si me posht


tani eshte bere harta me e hjeshme aaa? nuk eshte kry hala e qka ka pun hahahahahhaa

ne duhet qe ta qesim Browserin edhe nje foto qe deshirojm . Per ta vendosur Browserin duhet ta minimizojm dritaren e Layoutit dhe te shkojm ne menyn e 9 me radhe dmth ne Window pastaj te zgjedhin New Browser Window si me posht
dhe do te na hapet nje dritare si ne vijim


ne qoft se eshte e seleksionuar kos_poly ateher klikojm ne OK nese jo ateher e seleksionojm kos_poly dhe klikojm OK , ku pastaj do te na shfaqet Browseri pra do te duket si ne vijim


pastaj duhet ta hapim edhe nje foto , qe ta hapim foton ne duhet te shkojm ne File pastaj Open dhe pastaj na hapet nje dritare qe na pyet se ku eshte foto qe deshiron ta marresh , para e zgjedhim lokacionin se ku eshte foto , duhet te ndryshojm rreshtin File of type duhet ta bejme si me posht (Raster Image)


dhe pastaj zgjedhni vendin se ku eshte foto te cilen doni ta hapni dhe beni nje duble klik mbi te ku do te na shfaqet nje dritare dhe ju klikoni pastaj ne batonin Display si me posht
ku do te na shfaqet foto si me posht


tani duhet ta mximalizojm Layuotin dhe kur ta bejme ket ateher duhet te klikoni Frame me posht e keni te shigjetuar  


dhe pastaj na formohet prap plusi I zi dhe shkojm me te ne pjesen e deshiruar dhe klikojm dhe e mbajm te klikuar duke levizur dhe bejme nje korniz sa na duhet qe ta vendosim Browserin si ta leshojm mausin na hapet nje dritare , ne rreshtin ku shkruan Windiw klikoni ne shigjet dhe gjeni “kos_poly Browser” si me poshtpastaj klikoni OK dhe do ne shfaqet Browseri , por nashta nuk pershtatet me kornizen ateher rregullojeni kornizen aq sa te pershtatet me Browser (kemi punuar me par me rregullimin e kornizes) dhe do te duket si ne vijim


tani duhet ta qesim foton , edhe me foto veproni sikurse vepruam edhe me Browser , ne te njejten menyr .ku   pastaj do te duket keshtu me vendosjen e fotos :


tash duhet tja qesim titullin . qe ta qesim titullin duhet te klikojm ne veglen Text Style shikoni me posht


ku na shfaqet nje dritare dhe na pyet per stilin e shkronjave per madhesin ,ngjyren etj . sigurohuni qe te jet e rregulluar dritarja si me posht


dhe klikoni OK , dhe pastaj klikoni ne veglen Text shikoni me posht
dhe vendosni plusin e zi ne poziten ku duhet te vendoset titulli dhe shkruani “HARTA E PARË E KOSOVËS” , nese nuk eshte titulli ne vend te duhur apo zen vend shum ateher zgjedhni veglen Select shikoni posht


dhe pastaj klikoni ne text dhe hijzohet me ngjyr te kuqe dhe mund te manipuloni me te sikur se me kornizat e meparshme . Ku tani harta do te duket keshtu


tani erdh fundi se edhe un jam tesh me te , tash duhet qe gjith ket pun qe e ban me rujt dikun diqysh , me rujt si Workspace duhet shkuar ne File pastaj Save Workspace dhe te pyet se ku don ta ruash ti e cakton lokacionin se ku , dhe ne File name shkruan emrin e fajlit psh. Punimi I provimit dhe kliko ne butonin Save dhe do te ruhet , apo nese doni ta ruani si foto ateher klikoni ne File pastaj Save Window As hapet dritarja dhe ja len emrin si te duash edhe lokacionin se ku don ta ruash dhe klikon butonin Save hapet prap nje dritare ju prap klikoni butonin Save dhe do ruhet si foto

Ruajtja si Workspace ka rendesi per shkak se mund te manipulojm ende me ato sene qka kemi punu mund ti nryshojm , ti   hjekim ti shtojm etj .bile bile gjat punes qe e beni ruajeni si Workspace disa her deri te kryni se munet mu nal struja e ju hup krejt ajo pun qe e keni bere e kallesh masanej . E kam prej pervojes   se ti qysh dush bonja

Ruajtja si foto ka rendesi se mund tja tregoni dikujt se qka kam ba e mu livdu me te dhe nuk mund te ndryshoni asgje ne te vetem mund ta shikoni si foto , pastaj mund ta printoni etj .

Mos harroni se nese don te hysh ne map info per me qel Workspace duhet te shkoni ne File pastaj Open dhe ne rreshtin File of type e zgjedhni Workspace dhe selektoni fajlin e deshiruar dhe pastaj klikoni ne batonin Open si me posht

se per ndryshe nuk duken fajlat tjer vetem ata tipat e fajlave qe I keni caktuar ne File of type po ashtu edhe kur doni te hapni foto duhet zgjedhur Raster Image dhe pastaj ta seleksiononi foton e deshiruar dhe pastaj Open si me posht
GJEOREFERENCIMI I HARTESTani duhet bere gjeoreferencimi I hartes , ku ne fillim pra e hapim programin (Map Info) shfaqet dritarja si me posht dhe ju beni nje tikt ne “Open a Table” dhe pastaj klikoni ne batonin Open si me posht


dhe do te shfaqet dritarja tjeter ku ju pyet se ku eshte fajli qe doni ta hapni , ne rastin ton duhet hapur fajlin(foton) Kosovo dhe se pari ne “File of type” zgjedhni “Raster Image” si me poshtdhe pastaj zgjedhni lokacionin se ku e keni folderin FAJLAT E PROVIMIT dhe pastaj zgjedhni folderin RASTER dhe ne te keni fajlin(foton) Kosovo beni nje duble klik dhe do shfaqet nje dritare ku pastaj ju klikoni ne batonin Register shikoni me poshtpastaj do te shfaqet dritarja si ne vijim
tani duhet te klikoni ne batonin Projection qe e keni te shigjetuar me lart dhe kemi nje dritare tjeter ku se pari ne rreshtin Category duhet te zgjedhni “Universal Transverse Mercator (WGS 84) dhe pastaj ne Category Members “UTM Zone 34, Nothern Hemisphere (WGS 84) dhe pastaj klikoni ne batonin OK si me poshttani ja kemi caktuar projeksionin , tani duhet tja caktojm kordinatat pikave , pikat mund ti caktojm vet por ne provim i kemi te caktuara vetem se duhet me jau dhan kordinatat , poashtu kordinatat i kemi te dhena vetem se duhet per ti regjistruar me posht kemi tri pika .Verejtje, per gjeoreferencim duhet caktu se paku 3 pika , nese kemi me shum ataher aq me i sakt eshte gjeoreferencimi.Se pari vendosni plusin saktesisht ne plusin Pt 1 si me lart dhe shfaqet dritarja si me posht


pastaj ne Map X: shkruani 457000 dhe ne Map Y: 4726000 e keni te paraqitur me posht


pastaj klikoni OK , dhe dmth ja kemi jep kordinatat pikes se pare (Pt 1) pastaj ne te njejten menyer veproni edhe me piken 2 (Pt 2) Map X: 499000 dhe Map Y: 4769000, dhe me piken 3 (Pt 3) Map X: 521000 dhe Map Y: 4686000 dhe pasi te mbaroni me te tri pikat ateher klikoni OK si me posht


ku pastaj do te duket si ne vijim


tani eshte e gjeoreferencuar harta , nese dojm ta shohim me mir ateher maksimalizojm ne batonin per maksimalizim shikoni lart e keni te shigjetuar dhe do te duket me mir si me poshtNe   vendin ku e kemi marr ket foto qe e kemi gjeoreferencu tani eshte formuar nje fajl me te njejtin emer por nuk eshte me foto(raster) por eshte MapInfo file .DIGJITALIZIMITani duhet bere digjitalizimin , ne rastin ton duhet ta bejme digjitalizimin e 3 komunave .

Hapim programin MapInfo dhe shkojm aty ku e kemi marr foton Kosovo ne rastin e meparem pra ne folderin   FAJLAT E PROVIMIT dhe pastaj ne folderin RASTER dhe aty kemi fajlin Kosovo “Verejtje , aty kemi dy fajla me te njejtin emer por ju e hapni fajlin qe shkruan Kosovo.tab , e jo fajlin Kosovo.bmp shikoni me posht


ku do te duket si me posht


pastaj e aktivizoni Cosmetic Layer , per aktivizimin e Cosmetic Layer kemi mesuar me par por prap po e perserisim . Shkoni ne pjesen e poshtme te dritares se programit ku shkruan “Editing: None” dhe klikoni ne te pastaj zgjedhni Cosmetic Layer si me posht


dhe do te aktivizohen menyja e veglave Drawing ku pastaj klikoni ne veglen Region Style si me posht


ku do te shfaqet nje dritare dhe ne Pattern zgjedhni None dhe klikoni OK si me posht


qe te keni nje pamje me te mir dhe qe te punoni me leht duhet te zmadhoni komunen te cilen deshironi ta digjitalizoni per ta ber ket shkoni ne veglen Zoom qe eshte nje lup me nje plus ne mes dhe klikoni ne komunen qe deshironi ta zmadhoni psh si ne vijim


pastaj klikoni ne veglen Polygon ne menyn e veglave Drawing shikoni posht
tani e vendosni plusin ne vijen e komunes dhe klikoni pastaj hecni me maus ne drejtim te vijes se komunes se deshiruar , kur kemi lakime ateher klikoni prap vazhdoni duke ju pershtatur vijes se komunes deri te takoheni ne piken ku keni filluar dhe beni nje klik aty dhe do te formohet poligoni dmth ne fakt kufizimi I   njeres komun dhe keshtu veproni edhe me 2 komuna tjera , pastaj shkoni ne menyn kryesore lart dmth ne Map dhe zgjedhni Save Cosmetic Objects shikoni posht


ku shfaqet nje dritare se ku don ta ruash dhe e zgjedhni vendin pastaj klikoni ne OK si me posht


dhe do te ruhen , kur doni ti hapni ateher I keni aty ku I keni ruajtur .e riperpunuar nga Bujar gashi   bujargashi133@hotmail.com 044256652